FIX Debrecen

HELYSZÍN

A FIX Debrecen egy egyedülálló makerspace Debrecen belvárosában, mely a Gambrinus köz utcafront alatti szintjén található, és mintegy 400 m2-es területet foglal el.

KONCEPCIÓ

A Gambrinus köz a Piac u. 26. és 28. szám alatt található, Pavlovits Károly tervezte, 1912-13-ban épült „U” alakú négyemeletes városi bérpalota két szárnya közötti rész, mely felidézi Debrecen régi arcát.

Előtte itt állt a város legrégebbi kőépülete, itt volt a konstantinápolyi Héttoronyban raboskodó főúr, Török Bálint egykori udvarháza, kinek vendégeként Tinódi Lantos Sebestény is időzött e helyen. A ház tulajdonosai később híres kereskedő, szenátor, főbíró családok voltak. Egy időben katonatisztek elszállásolására használták, „Generális Quartélyház” néven is ismerték.

Itt üzemelt a „Gambrinus sörcsarnok”, amely a sörkultúra legendás alakja, a 13. századi I. János (Jan Primus = Gabrinus) brabanti herceg nevét viselte. Erre emlékeztet a jelenlegi Gambrinus köz elnevezés is.

A passzázs közepén kialakított pinceszinten korábban üzlethelyiségek, nyilvános WC, majd szórakozóhely működött, jelenleg pedig a kreatív ipar szereplői számára kerül itt kialakításra egy olyan kreatív műhely, ahol minden eszköz és szakmai segítség biztosított lesz ötleteik megvalósításához.