FIX Nagyvárad

HELYSZÍN

A makerspace a Nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palota déli szárnyának alagsorában található.

Roman Catholic Episcopal Palace of Oradea

Ez a palota a barokk komplexum része, amelynek építése 1750-1875 között zajlott. A palota késő osztrák barokk stílusban épült és Franz Anton Hillebrandt bécsi építész alkotása, a bécsi Belvedere-palota kisebb másának szánták. A palota készült el először 1777-ben, majd 1779-ben elkészült a római katolikus székesegyház is, amelyet 1780-ban szenteltek fel. Ehhez a székesegyházhoz adódott az a monumentális püspöki rezidencia, amelyet Adam Patachich püspök (1759–1776) gondozásában állítottak fel.

A barokk komplexum kertjének közelmúltbeli felújítását követően a terület szinte kezdeti konfigurációja helyreállt, visszahozva a XX. század eleji tájhangulatot.

 

Koncepció

A makerspace-ek hozzájárulnak a helyi emberek készségbázisának növeléséhez is, a legmodernebb gyártási technikák városközpontokba való visszakerüléséhez, és új lehetőségeket adnak a termékek SK (saját kezűleg) előállítására. A helyszíni gyártás nemcsak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének hatékony módja, hanem a fenntartható foglalkoztatási lehetőségek kiépítésének és a tagok számára a negyedik ipari forradalom
sikeréhez szükséges know-how-k biztosításának is.
 
A makerspace beilleszkedése egy olyan város ökoszisztémájába, mint Nagyvárad, valamint a helyi hatóságokkal, közösséggel és partnerekkel (egyetemek, kapcsolódó vállalatok) együttműködve, olyan üzleti klasztereket vonz majd be, melyek növelik a város versenyképességét és idővel csökkenthetik a város ökológiai lábnyomát is.