Varrás, fotózás, esztergálás: Kreatív Műhely nyílik a Gambrinusz közben – videóval

Az alkotói bázison nem csak a vállalkozókat várják, de magánszemélyek is megvalósíthatják ötleteiket. Többek között fa- és fémmegmunkáló, textilipari műhely és 3D nyomtató berendezések is rendelkezésre állnak. A FIX Debrecenre keresztelt közösségi műhely képzéseket is kínál.

A jó ötlet után jöhet a megvalósítás: 3D nyomtatóval bármilyen prototípust le lehet gyártani, de a legmodernebb lézervágógépet is segítségül lehet hívni a különböző anyagok megmunkálásához.

Az alkotóhelyen emellett lehet szabni, varrni, esztergálni, de van fa- és fémfeldolgozó műhely is, ahol például fogast is lehet készíteni.

Napjainkban a kreatív ipar az Európai Unió GDP-jének mintegy 5 százalékát teszi ki, Magyarországon pedig a bruttó hazai termék 6 százalékát adja ez a gyorsan fejlődő szektor.

“Nagyon fontos megemlíteni azt, hogy a kreatív iparban az alkalmazottak átlag életkora kevesebb mint 30 év, tehát egy nagyon fiatalos, dinamikus iparágról van szó. Ez megjelenik nemcsak a megyei jogú városokban, a megyei és az országos gazdaságpolitikában, hanem nagyon markáns erőt képvisel akár Európa-szinten is” – mutatott rá Vámosi Gábor, az INNOVA Észak-Alföld Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A FIX Debrecen kreatív műhely egy román-magyar projekt keretében, uniós forrásból valósult meg a Gambrinusz közben. A városvezetés ezzel új lendületet szeretne adni az alkotói közösségeknek, hogy tudásukat és kreativitásukat helyben kamatoztathassák. Ezért a környéken egy kreatív negyedet szeretnének kialakítani.

 “A Batthyány utca, illetve a Gambrinusz köz közösségei már kiadnak egy olyan hálózatot, ami alapján mondhatjuk, hogy ez már most Debrecen kreatív negyede, de természetesen ezt igyekszünk újabb szereplők, illetve újabb szituációk idetelepítésével erősíteni. A kreatív ipar egy olyan sajátos területe a gazdaságnak, ahol nagyon fontos szerepet játszik a több kisebb-nagyobb szereplőnek a folyamatos együttműködése” – hangsúlyozta Puskás István alpolgármester.

A Kreatív Műhelyben akár az otthon elromlott eszközöket is helyrehozhatja bárki. A projekt létrehozói a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak is szeretnének munkaállomásokat biztosítani, hogy ne csak a hazai, hanem akár a nemzetközi piacon is megjelenhessenek termékeikkel.